Vælg den rigtige type Maling til dit udvendige træværk

Når du skal vælge maling til dit udvendige træværk, findes der rigtig mange forskellige varianter på markedet – så det kan være en jungle at vælge den rigtige. I denne guide vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige typer på markedet og vi har valgt hovedsageligt at fokusere på akrylat- alkyd- og hybridmalingen.

Almindelige malingstyper

De absolut mest almindelige malingstyper i Danmark er: Akrylmaling, Alkydoliemaling, Linoliemaling, Slamfarve og Murmaling.

Oftest er maling kategoriseret efter typen af ​​bindemiddel, der anvendes i produktet. Bindemidler er de forskellige tilsætningsstoffer, der tilsættes for at give malingen dens forskellige egenskaber, hvilket igen gør den velegnet til forskellige anvendelsesområder. De absolut mest almindelige fortyndere brugt i udendørs maling er vand eller terpentin. Fortynderens opgave er at give malingen de rigtige egenskaber.

Traditionelt har olie- eller alkydoliemalinger været terpentinbaserede og akrylatmalinger har traditionelt været vandbaserede – men i dag er det faktisk mere og mere almindeligt, at olie- og alkydoliemalinger er vandbaserede, at de er blevet det, man kalder hybrid maling. Grunden til, at mange producenter har valgt denne vej, er af hensyn til miljøet og ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt; på grund af disse miljø- og sundhedsmæssige årsager er malingsindustrien langsomt ved at udfase terpentin som fortyndingsmiddel.

Akrylmaling

Akrylmaling er en maling der lægger sig som et lag udenpå og består af plastikkugler, der danner en beskyttende hinde på overfladen den er malet på. Akrylmaling, eller såkaldt dispersionsmaling, der kommer fra de polymere materialer (akrylsyre), der er dispergeret i vand, altså en væske med små partikler, der flyder rundt.

Akrylmaling er perfekt at bruge ved maling af træfacader – både nye og gamle. Farven giver en beskyttende overflade, som gør træet modstandsdygtigt over for vores skandinaviske klima, som kan være ret varieret og krævende. Når du vælger en akrylmaling, skal du ikke vælge den billigste; her er det virkelig kvaliteten af ​​selve akrylen du skal fokusere på!

Akrylmaling yder en særdeles god beskyttelse mod skiftende vejrforhold og holder i mange år, forudsat at du har lavet en ordentlig grunder, hvor du har arbejdet med både grunderolie og trægrunder/oliegrunder. Facader malet med akrylatmaling kræver lidt vedligeholdelse med jævne mellemrum – så handler det primært om vask af facaden.

Selve akrylatmalingen giver en porøs overflade, der lader træet ånde. Det er den udendørs maling, der kræver mindst vedligeholdelse; da den ikke revner, krakelerer eller flager af. Det der gør en akrylatmaling så god er, at den tørrer hurtigt (ca. 2-4 timer) og har en god farveægtehed – det vil sige, at farven holder sig flot og frisk i lang tid. Ydermere er en akrylatmaling let at påføre og at stryge ud. Når det tørrer, bliver overfladen vandafvisende. Du finder generelt akryl i dækkende malinger som heldækkende træbeskyttelse og udendørs træmaling.

For de bedste resultater skal du bruge akrylatmaling i kombination med basisolie og oliebasismaling. Fordi akrylatmalingen har en porøs overfladestruktur, bliver den lettere snavset sammenlignet med en alkydoliemaling. 

Alkydmaling

Beslægtet med linoliemaling men har en væsentlig hurtigere tørretid (ca. 24 timer hvis du maler i de varmere årstider), bedre holdbarhed og bedre glansstabilitet end førstnævnte. Alkyd kommer fra polymere materialer (syntetiske harpikser), der bruges i både opløsningsmiddelbaserede og vandbaserede malinger.

Forskellen på akrylat- og alkydmalinger er, at hvor alkrylatmalingen lægger sig oven på træet, trænger alkydmalingen ind i træet og facaden. En overflade malet med alkydmaling har en blank og hård overflade. Det gør denne type maling velegnet til brug på både facader og andre udsatte overflader som udhæng, hegn, vinduer og den fungerer også til brug på metal.

Når alkydoliemalingen er tørret, har den en rig og vandafvisende overflade og denne type produkter er velegnet til behandling af udvendigt træværk. En overflade, der er behandlet med alkydoliemaling, kan dog efter et par år blive kalkholdig, hvilket får overfladen til at se lidt mat og blegere ud end i starten. Du finder alkydolien i forskellige typer malingsprodukter som halvdækkende træbeskyttelser. Tidligere var alkydoliemaling et opløsningsmiddelbaseret produkt, men er blevet omdannet til vandbaseret, ligesom hybridmalingen.

Både akrylat- og alkydmaling tåler vores skandinaviske klima rigtig godt.

Find alt vores alkydmaling, her.

Hvad er en hybridmaling?

Hybridmaling er en vandbaseret maling, hvis bindemiddel er en kombination af alkyd- og akrylatbindemidler. En hybridmaling kan generelt bruges, når du skal male alt fra træfacaden på dit hus, udhænget, vinduerne, hegnet, pergolaen eller legehuset til børnene.

Traditionelt er maling blevet kategoriseret efter, hvad deres opløsningsmiddel bestod af; for eksempel vandbaseret maling eller oliebaseret maling. En vandbaseret maling har vand som opløsningsmiddel, mens en oliebaseret har mineralsk terpentin som opløsningsmiddel.

Men da udviklingen og teknologien hele tiden bevæger sig fremad, er der endnu et superprodukt – Hybrid-farven – det bedste fra begge verdener!

Hybridmalingen består som tidligere nævnt af en kombination af alkyd og akrylat, altså to forskellige typer bindemiddel. Denne kombination giver egenskaber både fra akrylatet og fra alkyden. Med egenskaberne fra alkyden får du en bedre glansstabilitet, hurtigere tørretid og dets evne til at trænge ind i træet end med de rene alkydmalinger og egenskaberne fra akrylaten, du får en større modstandsdygtighed over for fugt og en bedre farveægthed end med ren akrylat maling.

Hybridfarverne findes i mange forskellige varianter og med forskellige blandinger, så sørg for at læse vejledningen til at bruge netop den type hydridprodukt du overvejer, da nogle hybridfarver kan kræve en forbehandling i form af en grundfarve og nogle gør. ikke har brug for særlige forudsætninger. Se vores udvalg af hybridmaling til udendørs brug, her.