Hvornår skal man bruge en kloakmester?

Du tænker ikke over det til dagligt, når du bruger din håndvask, skyller ud i toilettet eller tager et brusebad. Men ved du, hvor du skal ringe hen, når rørene stopper til? Læs med her.

Hvad er en kloakmester?

Kloakmesteren er ham eller hende, der kommer hjem til dig, når du trænger til at få skyllet toiletkummen igennem eller har andre problemer med dine kloakrør. De er en person, der er faguddannet til at varetage opgaver indenfor kloakering og kloaksystemer. En kloakmester har taget en særlig eksamen og er efterfølgende blevet godkendt af Sikkerhedsstyrelsen, for at få sin autorisation som kloakmester. Autorisationen er din sikkerhed for, at de kan deres kram og har den nødvendige viden og erfaring. Derfor skal du også altid benytte en uddannet og professionel kloakservice. De varetager typisk opgaver som inspektion og rensning af kloakker, tilslutning til de offentlige kloakker, etablering af dræn, opsætning af private rensningsanlæg med mere.

Hvornår skal du ringe efter hjælp?

Før du går i panik og ringer efter kloakmesteren, er der flere ting, du selv kan gøre. Det kan jo godt være at tilstopningen af kloakken ikke er din skyld. Problemerne med kloakken kan skyldes andre ting end noget specifikt i dit system. Du har sandsynligvis problemer med kloakken, hvis vandet i din køkkenvask siver for langsomt. Eller hvis toiletter sprutter og ikke kan trække ordentligt ud. Prøv i første omgang om en svupper kan klare opgaven for dig. Du kan også forsøge dig med at hælde kogende vand i afløbet. Brug dog aldrig afløbsrens. Det skader miljøer og kan rent faktisk ødelægge rørene. Er dit problem specifikt lokaliseret i brusekabine eller håndvaske, så bør du allerførst tjekke, at det ikke er vandlåsene, der er er stoppede. Er der intet, der hjælper, kan du ringe efter din lokale kloakmester.

Forebyg en tilstoppet kloak

Der er flere ting, du selv kan gøre, for at undgå en tilstoppet kloak. Først og fremmest må du kun skylle vand og toiletpapir ud i toilettet. Intet andet. Mange har en tendens til at bruge for meget toiletpapir, så derfor er det en god idé ikke at skylle med for lidt vand. Brug så vidt muligt altid det store skyl, når det er nødvendigt. Husk at kaffegrums, fedtrester og lignende skal i affaldsspanden. Det skal IKKE skylles ud i vasken. Følg retningslinjerne og undgå at ringe efter kloakmesteren mere end højst nødvendigt.